Economie sociala: ferma Pater Paulus din Bacova

Economia socială este o economie care vizează o formă diferită de dezvoltare față de cea orientată spre profit. Aceasta include organizații al căror scop este concentrat pe valoare socială și ecologică, decât pe maximizarea profitului economic.

Economia socială este o modalitate de a satisface nevoile umane prin activități economice - cum ar fi producția și schimbul de servicii - care consolidează valorile justiției sociale, durabilității ecologice, cooperării, reciprocității, comunității și democrației. Este exprimată printr-o rețea de grupuri de tip grassroots, organizații civice, platforme de consumatori și producători, cooperative, întreprinderi sociale, etc.

Integrarea pe piața muncii este o realitate dificilă atunci când vorbim de persoanele fără adăpost. Adesea, acestea se lovesc de numeroase prejudecăți ale angajatorilor, dar și de piedici legate de lipsa unei vieți stabile. În mai multe țări europene, aceste persoane sunt grupul țintă principal pentru proiectele de economie socială, care creează oportunități de formare și angajare a acestora. În acest sens, am dezvoltat un proiect de economie socială în cadrul fermei din Bacova. Modelul de inserție adoptat de Federația Caritas este cel al unei inserții de lungă durată, având în vedere faptul că persoanele fără adăpost se confruntă cu mai multe tipuri de probleme sociale, având nevoie de o perioadă mai mare de acomodare socială și profesională.

Centrul de integrare socio-profesională pentru adulți fără adăpost