Economie Socială: ferma Pater Paulus din Bacova

Economia socială este o economie care vizează o formă diferită de dezvoltare față de cea orientată spre profit. Aceasta include organizații al căror scop este concentrat pe valoare socială și ecologică, decât pe maximizarea profitului economic.

Economia socială este o modalitate de a satisface nevoile umane prin activități economice – cum ar fi producția și schimbul de servicii – care consolidează valorile justiției sociale, durabilității ecologice, cooperării, reciprocității, comunității și democrației. Este exprimată printr-o rețea de grupuri de tip grassroots, organizații civice, platforme de consumatori și producători, cooperative, întreprinderi sociale, etc.

Integrarea pe piața muncii este o realitate dificilă atunci când vorbim de persoanele fără adăpost. Adesea, acestea se lovesc de numeroase prejudecăți ale angajatorilor, dar și de piedici legate de lipsa unei vieți stabile. În mai multe țări europene, aceste persoane sunt grupul țintă principal pentru proiectele de economie socială, care creează oportunități de formare și angajare a acestora. În acest sens, am dezvoltat un proiect de economie socială în cadrul fermei din Bacova. Modelul de inserție adoptat de Federația Caritas este cel al unei inserții de lungă durată, având în vedere faptul că persoanele fără adăpost se confruntă cu mai multe tipuri de probleme sociale, având nevoie de o perioadă mai mare de acomodare socială și profesională.

Centrul de integrare socio-profesională pentru adulțI fără adăpost

Cunoscând dificultatea de a găsi un loc de muncă pentru persoanele fără adăpost încadrate în Azilul de Noapte, în anul 2007, în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială Timiș, am pus bazele Centrului de reinserţie socio-profesională în ferma „Pater Paulus” din Bacova.

Proiectul a fost dezvoltat la Bacova, unde aveam o fermă care produce o parte din necesarul de legume și cereale pentru serviciile noastre sociale. Această fermă este formată din 5 ha teren agricol, moară și sector de creștere animale.

Prin acest demers de economie socială, am creat oportunități de muncă și cazare pentru un număr de 16 persoane, care lucrează alături de personal calificat și alți muncitori din împrejurimi. Angajații încadrați în programul de inserţie socio-profesională beneficiază de următoarele servicii:

  • locuinţă în pavilioane;
  • calificare la locul de muncă;
  • masă de prânz, 5 zile pe săptămână. De asemenea, în fiecare zi angajaţii primesc jumătate de litru de lapte şi pâine;
  • servicii de asistenţă socială, consiliere psihologică;
  • servicii de îngrijire medicală;
  • pentru persoanele cu copii mici în îngrijire există posibilitatea de a-i lăsa la Centrul comunitar pentru copii, ”Casa Pater Berno” din Bacova.

De la înființare, 30 de persoane fără adăpost au fost angajate în cadrul fermei din Bacova. Persoanele în dificultate lucrează alături de angajaţii noștri din comunitatea locală, care le oferă sprijin în realizarea activităţilor, inclusiv o formare iniţială la locul de muncă.

Date de contact
305101 – BACOVA, FERMA BACOVA F1, jud. Timiș
E-mail: cispafa@yahoo.com